Verticale Zonnecollectoren

Zonnecollectoren met vacuümbuizen leveren bij Collegepark Zwijsen warmte voor warm water en verwarming. De vacuümbuizen zetten overdag 93% van het zonlicht om in warmte die opgeslagen wordt in grote boilers. Dit ook bij bewolkt weer. De opgeslagen warmte wordt in een dag-nacht ritme gebruikt voor warm water en verwarming.

Bij Collegepark Zwijsen zijn aan de gevels meer dan 2500 vacuümbuizen geplaatst. Elke vacuümbuis levert jaarlijks een maximale besparing op van 10m3 aardgas. Doordat de gevels van Collegepark Zwijsen op zuidoost en zuidwest georiënteerd zijn, zal de jaarlijkse besparing iets lager uitvallen dan de maximale besparing van 25.000 m3 aardgas per jaar.

De zonnecollectoren zijn bij Collegepark Zwijsen op de gevels geplaatst om in de winter het voorjaar en najaar de maximale warmteproductie te krijgen en om de warmteproductie te beperken in de zomer. De maximale warmteproductie krijgen we bij zonnecollectoren wanneer de laagstaande zon in de winter recht op de collectorbuizen schijnt.